понеділок, 9 липня 2018 р.

“Ой на Івана нічка мала”

Івана Купала - це традиційне свято, яке відзначають в Україні в ніч на 7 липня.  Історично цей день був днем сонцестояння.
   7 липня 2018 року біля Великочернятинського будинку культури пройшло святкове театралізоване дійство, присвячене Дню Івана Купала. Організаторами свята виступили працівники СБК Римар Г.П., Римар Н.П., зав. Бібліотекою-філією с.В.Чернятин Кожевнікова О.В. за підтримки сільського голови Дзюм О.І.

 Для жителів та гостей села були представлені фрагменти традиційного  святкування цього дня з найдавніших часів. Дівчата прикрасили Марену, водили хороводи,  заплітали вінки та коси, змагаючись у майстерності, а хлопці показували свою спритність та витривалість у інших різноманітних  конкурсах.  На свято завітали Водяний з русалками  та Баба Яга з відьмою, а “Дикі танці” найменших учасників неабияк повеселили присутніх. Яскраво  палав Купальський вогонь, запрошуючи усіх бажаючих приєднатися до святкування.

А жителі села Гребенинка мали змогу взяти участь у цікавому щорічному фольклорному дійстві "На калину роса впала - в нас на вулиці Купала".  Пісні, танці, жарти та сценівки - це далеко не все, чим розважались присутні. Захопили конкурси від завклуба та прийшлась до смаку гостям польова юшка від бібліотекаря Нич С.М. І вже традиційно масове гуляння продовжилось біля річки, де дівчата пускали на воду віночки та Купайло. З настанням темряви, за давнім звичаєм, всі, хто бажав, стрибали через багаття.


Багато жителів та гостей  села зібралось біля приміщення будинку культури с Верхняки. 
Купальське свято розпочалось танцювальною композицією »Купальська ніч» у виконанні у виконанні найменших учасників дійства.



В програмі заходу прозвучало багато обрядових пісень у виконанні жіночої вокальної групи «Калинонька»










Немає коментарів:

Дописати коментар