пʼятницю, 10 липня 2020 р.

Видатний єврейський драматург - наш земляк


      13 липня 2020 року виповнюється 180 років від дня народження Абрама Гольдфадена.
Видатний єврейський драматург, поет, композитор, актор, режисер і театрознавець. Народився в місті Старокостянтинові 1840 року. 
Закінчив міську школу, а потім навчався в рабинському училищі в Житомирі. Чу­дове знання єврейської граматики та Тори дало йому можливість заробляти на хліб викладанням у школах Одеси, Сімферополя. Паралельно з цим Абрам Гольдфаден пише поезії, а потім і п'єси про життя простих євреїв. Але постановка його творів можлива була лише у приватних любительських театрах. І Гольдфаден такий театр засновує - перший єврейський театр в Україні. В пошуках кращих умов для діяльності в 1876 р. драматург виїздить до м. Ясси і організовує там першу професійну трупу. А в 1878 р. переїздить до Одеси, де отримує ши­роке визнання. Його приклад почи­нають наслідувати в усій Україні. Але царський уряд переслідував Гольдфадена - і він у 1883 р. переїжджає до Варшави, а потім довгі 20 емігрантських років у Європі та США шукає визнання.
В 1903 р. Абрам Гольдфаден і у Нью-Йорку, залишивши найбільший свій скарб нащадкам - чудові добірки поезій та майже 60 п'єс.
Детальніше ознайомитись з життям і творчістю видатного єврейського драматурга запрошуємо до Центральної районної бібліотеки після зняття карантинних обмежень.

Немає коментарів:

Дописати коментар