вівторок, 28 листопада 2017 р.

«Щоб світ знав: не голод, а Голодомор» (Великочернятинська сільська бібліотека)

          Під такою назвою 28 листопада 2017 року пройшов урок-реквієм у Великочернятинській ЗОШ І-ІІІ ступенів, проведений учителем історії Родюк Т.І спільно з завідуючою бібліотекою-філією с.В.Чернятин Кожевніковою О.В.
        Період 1932-1933 років — одна з найтрагічніших сторінок нашої багатостраждальної України. Тоді за вказівкою московського керівництва нищився український народ, український дух, нищився хліборобський рід. Була заборонена навіть пам`ять про всеукраїнську трагедію. Проте світ знав, і українці пам`ятали, от тільки поминали загиблих мовчки.
        Вшановуючи пам`ять померлих та всіх, хто зазнав голодомору, хвилиною мовчання та запаленими свічками, учні та всі присутні долучилися до всеукраїнської акції “Запали свічку!” Продекламовані вірші, уривки з прозових творів перемежовувались із відеоматеріалами та фотографіями, на яких відображався весь трагізм тих жахливих років.
        Про втілення теми голодомору 1932-1933 рр. в українській літературі повідомила зав. бібліотекою с. В. Чернятин. Прізвища поетів, письменників, публіцистів, дослідників, які піднімали у своїх роботах тему голоду та голодомору, можна було б згадувати годинами. Часточка цього доробку була продемонстрована на книжковій виставці, присвяченій темі уроку.
        На заході озвучили страшні цифри людських жертв по Великочернятинській сільській раді, засвідчивши глибоку шану до загиблих. У той же час як посил майбутнім поколінням прозвучали слова - заклики до того, щоб спільними зусиллями не допустити повторення трагедії.

        Ми будемо пам`ятати, що сталася непоправна біда, а пам`ять — хай буде вічна.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар